A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Вплив солодощів на організм дітей та дорослих

Дата: 01.02.2024 14:06
Кількість переглядів: 202

 

■В дитинстві ми часто чули фразу: «Їсти багато солодкого – шкідливо». Проте побалувати себе солодким люблять усі – і дорослі, і діти. Вони викликають бурю емоцій. Цукерки, тістечка, торти – все це асоціюється зі святом. Але найчастіше дорослі купують солодощі на радість дітям.

■■Чим корисні солодощі для дітей та дорослих? Солодощі за рахунок вуглеводів дозволяють відчувати прилив сил і енергії, а також значно покращують настрій та дають швидкоплинний сплеск задоволення. 

Мармелад має властивість зміцнювати кістки, а солодощі у вигляді фруктів і ягід багаті вітамінами і мікроелементами, які необхідні для зміцнення імунітету. Однак це триває недовго. 

■■Яка шкода солодощів для організму дорослих? «Все добре  вміру» – це відомо кожному. Якщо кілька разів на тиждень балувати себе чимось солоденьким, нічого поганого не трапиться. Але солодощі, на жаль, не є найкориснішими, а скоріше "важкими" продуктами. Тому надмірне їх вживання може стати причиною різних захворювань. 

Це можуть бути: ■проблеми із зубами і виникнення карієсу; ■цукровий діабет; ■проблеми зі шкірою і передчасне її старіння; ■набір зайвої ваги чи ожиріння; ■серцево-судинні захворювання; ■захворювання шлунково-кишкового тракту; ■інтоксикація організму; ■стрибки артеріального тиску; ■алергічні реакції; ■зниження імунітету; ■молочниця; ■безпліддя; ■погіршення роботи мозку, в тому числі пам’яті; ■збільшення ризику остеопорозу; ■збільшення вільних радикалів, які здатні спровокувати запалення, хронічні хвороби і рак. 

►Не рекомендується їсти солодке на голодний шлунок. Воно викликає різкий викид, а потім і різке зменшення кількості інсуліну. Як наслідок – апатія, слабкість, непрацездатність. До солодощів швидко звикають.

■■ Яка шкода солодощів для організму  дітей? 

Організм дітей ще недостатньо зміцнів, щоб протистояти патогенним факторам.   Вживання великох кількості солодощів призводить до:

■зайвої ваги, нерідко до ожиріння; ■проблем із зубами, карієсу; ■гіперактивності; ■порушення роботи травлення; ■алергічних реакцій; ■погіршення роботи мозку, в тому числі пам’яті.

Очевидно - солодке завдає набагато більше шкоди, ніж користі. 

Щоб дитина була здоровою фізично та емоційно, важливо обмежувати її у вживанні шкідливих солодощів. Прибрати солодощі з раціону дитини повністю  практично неможливо. Однак завжди можна знайти альтернативу - менш калорійні і більш корисні солодощі. 

Чим можна замінити шкідливі солодощі?

■мармелад; ■пастила; ■зефір; ■сухофрукти; ■безе; ■джем; ■желе; ■мед, ■вівсяне печиво; ■халва.

Ці солодощі дозволяють насолоджуватися смачненьким без шкоди для здоров’я. Ключовою відмінністю їх від шкідливих солодощів є натуральний склад. Вони виготовляються з використанням рослинних інгредієнтів: фруктів, овочів, горіхів, вівсяних пластівців, насіння, кокосу та інших корисних складових. Але навіть ці солодощі не можна давати дитині в необмежених кількостях. 

Рекомендації батькам:

►Виключіть повністю всі солодощі з раціону дітей до трьох років.

►Льодяники і карамельки не становлять жодної користі, крім цукру вони можуть містити барвники, консерванти та ароматизатори, що дуже шкідливо. 

►Ви можете замінити шоколадні цукерки на пастилу, приготовану без додавання цукру, а льодяники — на сухофрукти. 

►Не варто застосовувати практику заохочення цукерками. Так можна сформувати у дитини шкідливу звичку. 

►Важливо контролювати якість і кількість споживаних дитиною солодощів. 

►Для уникнення спокуси важливо не тримати цукерки щодня на столі та уникати їх закупівлі про запас. 

► Їсти солодке краще після сніданку чи обіду, а ось під час вечері краще утриматись від солодкого.

■Яка шкода солодкого при вживанні на ніч?

В цей час організм повинен відпочивати. А поївши солодке ввечері, ви змушуєте свою підшлункову працювати і виробляти інсулін. Це може привести до розвитку цукрового діабету. Крім того, страждають стінки кровоносних судин. Також на тлі споживання солодкого на ніч може виникнути безсоння. 

■Чи є залежність від солодкого?

Солодощі часто роблять людей залежними. Вони мають на мозок аналогічний вплив  як наркотики. Через різкі стрибки глюкози людина відчуває потребу в новій порції солодкого. У цей момент мозок не розуміє, що справа не в голоді, а в бажанні отримати задоволення. Тому, коли людина отримує солодке, вона, подібно до дії наркотиків - кайфує і насолоджується.

Якщо часто вживати солодке, це провокує викиди гормонів. Тому організм перестає виробляти їх самостійно. У момент, коли нічого солодкого під рукою нема, у людини може початися справжнісінька ломка. Це як правило, супроводжується злістю, дратівливістю і низькою продуктивністю. Єдиний спосіб позбутися залежності – самоконтроль. У пікові моменти потрібно просто перечекати. Тоді організм почне виробляти ендорфін і стане набагато легше. 

■■  Існують нескладні правила, які допоможуть насолодитися смаколиками та не нашкодити організму:

■ Уникайте суворих обмежень. Спробуйте інколи дозволити собі улюблені солодощі, а не категорично відмовлятися від них. Жорстка відмова від солодкого може призвести до переїдання іншими продуктами харчування. Як наслідок, може відбутися зрив на заборонені солодощі. Тому варто вживати солодощі у помірній кількості.

■ Застосовуйте зважені підходи. Один з універсальних підходів – їсти «заборонені» солодощі один раз на тиждень. Можна також встановити певні правила: о котрій годині та яку кількість ви собі дозволяєте.

■ Дотримуйтеся балансу здорового харчування.

Здорове харчування має стати вашим способом життя, тому подбайте про створення власної моделі харчування. 

Дотримуйтесь таких рекомендацій:  зменшіть розмір порції; споживайте більше рослинної їжі; їжте повільніше; не забувайте про фізичну активність.

■■ВАЖЛИВО!!!

Яку кількість солодощів можна вживати на день без шкоди для здоров’я?

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, малюкам до трьох років рекомендується зовсім не давати солодощі, а після трьох – не перевищувати 25 г на добу (приблизно дві цукерки на день). Старшим дітям можна трохи більше – до трьох цукерок на добу за умови, що дитина абсолютно здорова. 

Норми споживання солодкого для дорослих, звичайно, вищі, ніж у дітей. Доросла людина в середньому має споживати не більше ніж 50 г солодкого на день, а ще краще – менше ніж 25 г на добу.

►Пам’ятайте, будь-яку хворобу легше попередити, ніж лікувати. 

Бережіть здоров’я! 

 

Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища

санітарно-гігієнічної лабораторії

Богородчанського відділу

 Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                 Юлія Кос

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора