Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

28 квітня - Всесвітній День охорони праці

Дата: 24.04.2024 11:52
Кількість переглядів: 25

Фото без опису

Щорічно 28 квітня в Україні відзначають День охорони праці (Указ Президента України № 685/2006, виданий 18.08.2006)., який збігається зі  Всесвітнім днем охорони праці.

Гасло Всесвітнього дня охорони праці – 2024: «Вплив зміни клімату на безпеку та гігієну праці».

Міжнародна організація праці ( скорочено МОП)  - одна із найстаріших міжнародних міжурядових організацій. У 2024 році їй виповниться 105 років. Своїми першочерговими завданнями МОП визначає: підтримку демократії і соціального діалогу, боротьбу з бідністю і безробіттям, заборону дитячої праці.

День охорони праці в Україні запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, місцевого самоврядування,  суб’єктів господарювання  різних форм власності, до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням.

Здорові та  безпечні умови праці  - це стратегічне завдання, яке стоїть перед державою і бізнесом в Україні.  На багатьох виробництвах робітники піддаються  впливу шкідливих факторів (хімічні речовини, метеофактори, шум, вібрація, іонізуюче випромінювання тощо). Зважаючи на пріоритетність життя і здоров’я людей, роботодавці не повинні заощаджувати на створенні здорових і безпечних умов праці відповідно до вимог Конституції України та Закону України «Про охорону праці».

          В умовах війни цей день набуває особливого значення. У той час, як країна втрачає найкращих громадян, неприпустимо допускати смертельних випадків на виробництві. Важливо підвищити увагу працівників і керівництва підприємства до питань безпеки й гігієни праці, постійно вдосконалювати систему управління охороною праці та впроваджувати найефективніші практики, щоб забезпечити безпеку на виробництві.

Зміна погодних умов значно впливає на сферу праці, особливо на безпеку та здоров’я працівників. Приклади професійних ризиків, які посилюються зі зміною клімату, включають тепловий стрес, ультрафіолетове випромінювання, забруднення повітря, великі промислові аварії, екстремальні погодні явища, збільшення трансмісивних захворювань і підвищений вплив хімічних речовин.

Температурний режим та вологість впливають на працездатність людини. При підвищенні температури працівники, отримують додаткове навантаження на організм, зростає можливість отримання теплового удару, який у свою чергу може привести і до летальних випадків. В умовах повномасштабної війни використання кондиціонерів та витяжних систем може бути унеможливленим відключенням електроенергії в наслідок ворожих атак на об’єкти енергетичної інфраструктури чи  плановими відімкненнями з метою зниження навантаження на електромережу.   

В холодну пору року значне зниження температур та відімкнення систем теплопостачання через ворожі атаки може призвести до зниження працездатності колективу внаслідок переохолодження чи частіших випадків сезонних   захворювань.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора