Єзупільська селищна рада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Новини

Дата: від до Скинути

Здоровий спосіб життя в традиціях українського народу

Здоровий спосіб життя в традиціях українського народу

Стартував європейський тиждень громадського здоров’я, який триває з 22 по 26 травня. В Україні Всеукраїнський тиждень громадського здоров’я ініційований Центром громадського здоров’я і проходить під гаслом «Профілактика Рятує Життя» та присвячений темі профілактики захворювань. Майбутнє належить медицині профілактичній. Цей загальновідомий принцип лікарів епохи Гіпократа лежав в основі діяльності державної санепідслужби, яка необдумано ліквідована владними структурами 2011-2016 рр., не досягнувши свого 100-річного ювілею, який мав би відзначатися саме у 2023 році. На щастя, спільними зусиллями міністра охорони здоров’я України Віктора ЛЯШКА, Центру громадського здоров’я та відданих своїй справі фахівців профілактичного спрямування, а саме - головних державних санітарних лікарів, які на даний час очолюють обласні центри контролю та профілактики хвороб (CDC), ця галузь продовжує успішно розвиватися. Наше завдання сьогодні пропагувати здоров’я як найвагомішу перлину, найвищу цінність життя. Існує чотири основні чинники, які визначають стан здоров’я: спосіб та умови життя (50–55%), екологічний стан навколишнього середовища (20–25%), спадковість (15–20%) і рівень медичного обслуговування (7–15%). Здоровий спосіб життя має найбільший вплив на стан нашого здоров’я.

23:38 27.05.2023

Що варто знати про ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ

Що варто знати про ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) досить широко розповсюджені і займають друге місце після гострих респіраторних захворювань. За оцінками ВООЗ, щорічно на гострі кишкові інфекції хворіють понад 500 мільйонів людей. Як свідчать дані ВООЗ, дизентерія й інші ГКІ щорічно стають причиною смерті більше ніж 5 мільйонів дітей. 

21:56 27.05.2023

Про шкідливість слимаків та медведки (капустянки)

Про шкідливість слимаків та медведки (капустянки)

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформують: теплі зими, що сприяли успішній перезимівлі, та погодні умови, які спостерігаються в даний період, сприяли збільшенню чисельності та масовому розповсюдженню слимаків і медведки (капустянки).

23:33 26.05.2023

Кальян у приміщенні – непоправна шкода відвідувачам  і працівникам закладів

Кальян у приміщенні – непоправна шкода відвідувачам і працівникам закладів

Для приваблення до куріння більшої кількості людей для кальянів почали використовувати нові продукти – так звані безнікотинові або безтютюнові суміші. Хибно вважати, що такі суміші становлять меншу загрозу для курців або пасивних курців. Дим кальяну все ще містить продукти згорання вугілля, чадний газ, поліциклічні ароматичні вуглеводні – визначені або потенційні канцерогени.

23:32 26.05.2023

УВАГА!!! На території області проводиться пероральна вакцинація диких м'ясоїдних тварин проти сказу

УВАГА!!! На території області проводиться пероральна вакцинація диких м'ясоїдних тварин проти сказу

22 травня 2023 року на території Прикарпаття розпочато кампанію з пероральної імунізації диких м;ясоїдних тварин проти сказу. Приманки з вакциною розповсюджуються шляхом наземного розподілу на узліссях, узбіччі доріг, річок, сільськогосподарських угідь, у лісах, на перехрестях доріг та на території вирубок.

23:23 24.05.2023

Вища та фахова передвища освіта на Прикарпатті

Вища та фахова передвища освіта на Прикарпатті

                                         Вища та фахова передвища освіта на Прикарпатті           Головне управління статистики в Івано-Франківській області інформує. За наявними адміністративними даними Єдиної державної електронної бази з питань освіти, в області функціонує 24 самостійні заклади вищої та фахової передвищої освіти, в яких протягом 2022/23 навчального року навчалося 49,8 тис. студентів. Загальна кількість студентів у порівнянні з попереднім навчальним роком збільшилася на 10 тис. осіб (або на 25,1%). Серед студентів закладів вищої та фахової передвищої освіти традиційно переважає частка осіб жіночої статі (52,5%).            На контрактній основі навчається 27,4 тис. студентів або 55,1% загальної кількості студентів області, за рахунок бюджетних коштів – 22,4 тис. студентів (44,9%). Денній формі навчання віддали перевагу 40,4 тис. студентів (81,1% їх загальної кількості), поєднують роботу із навчанням 9,4 тис. студентів (18,9%). На початок 2022/23 навчального року у закладах вищої та фахової передвищої освіти навчалось 1,4 тис. студентів-іноземців. Порівняно з 2021/22 навчальним роком кількість студентів-іноземців зменшилась на 0,6 тис. осіб (або на 30 %).           На початковий цикл навчання до закладів вищої та фахової передвищої освіти у минулому році зараховано 13,6 тис. осіб; випущено – 12,6 тис. фахівців, з яких 57,2% – жінки. За освітніми ступенями (освітньо-кваліфікаційними рівнями) 43,8% складали бакалаври, 30,4% – молодші спеціалісти, 20,7% – магістри, 5,1% – фахові молодші бакалаври.

14:57 23.05.2023

Сімʼї безвісти зниклих можуть отримувати пільги. Як підтвердити статус

Сімʼї безвісти зниклих можуть отримувати пільги. Як підтвердити статус

Закон України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачає пільги, зокрема і для членів сімей безвісти зниклих.  Однак, на практиці родина не може ним скористатись, оскільки члени сім’ї стикаються з проблемою щодо підтвердження статусу члена сім’ї загиблого. Як підтвердити статус. Пояснюють юристи Українського ветеранського фонду Мінветеранів Отримання відповідного посвідчення регулюється Постановою КМУ №379 від 28 травня 1993 року «Про посвідчення на право користування пільгами членів сімей військовослужбовців, які загинули (померли) чи пропали безвісти під час проходження військової служби». На сьогодні для отримання посвідчення члена сім’ї безвісти зниклого необхідно звернутися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем свого проживання із заявою про видачу відповідного посвідчення.   До заяви додати: - паспорт (свідоцтво про народження) та ІПН члена сім’ї, якому видається посвідчення; - сповіщення ТЦК і СП про зникнення особи безвісти.   Отримати посвідчення мають право батьки, другий із подружжя та діти. У разі відмови у видачі посвідчення можна звернутися до ТЦК і СП вищого рівня.   Нагадаємо Український ветеранський фонд Мінветеранів надає безоплатні юридичні консультації ветеранам та їхнім родинам. Їх можна отримати за лінком: https://veteranfund.com.ua/legal_consultations/ Подавати запити на допомогу можна щодня та цілодобово. Консультації надаються щодня, безоплатно, у робочі дні з 9:00 до 18:00.  Проєкт реалізується спільно з Незалежна антикорупційна комісія - НАКО - NAKO – організації, яка працює задля зниження рівня корупції у сферах, важливих для національної безпеки України та за підтримки офісу Спеціального радника Великої Британії з питань оборони.

23:21 21.05.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора